Ga je voor de kwantiteit of voor de kwaliteit?

Nynke is een echte doe-het-zelver en vindt het leuk om van niets iets te maken. Of het nu hout, speksteen of een onderwerp is waar je ‘iets’ mee moet, Nynke maakt er wat van! Ze houdt ervan mensen te verbinden en te helpen, maar heeft geleerd zichzelf daarbij niet meer uit het oog te verliezen.

Naam:                  Nynke Minnema
Leeftijd:              50 jaar
Functie:               Verenigingsmanager
Bedrijfsnaam:   Verbond van Credit Management Bedrijven

‘Na de HBO-studie Toegepaste Huishoudwetenschappen met de richting management & communicatie ben ik gaan werken bij Golden Tulip Sunset Beach op de Nederlandse Antillen. Hier werkte ik een aantal jaren als Managing Director, verantwoordelijk voor de marketing van de huizen, appartementen en het hotel. Terug in Nederland heb ik samen met mijn man brasserie/restaurant De Raadsman in Grou gerund en later samen met een stel vrienden American Roadhouse Big Daddy’s in Nieuwegein. Drie kinderen verder ben ik me gaan inzetten voor vrijwilligerswerk. Een tijd lang heb ik onder andere het secretariaat gevoerd voor Stichting Vriendenkring Neuengamme en nu zet ik mij in voor Gastvrij Leusden. In 2010 trad ik in dienst bij de VVCM/VCMB als beleidsmedewerker. Ik heb toen de Post Bachelor opleiding Bedrijfskundig Management voor Overheid & Non-profit organisaties gevolgd. Hier heb ik in mijn huidige functie veel aan.

Ik werk nu zeven jaar bij het VCMB en ben sinds vorig jaar geregistreerd Verenigingsprofessional (RAE). Naast de secretariaatswerkzaamheden en ondersteuning van het bestuur en de commissies, ben ik contactpersoon voor alle VCMB-leden en voor vragen uit de markt. Ik organiseer bijeenkomsten, kennissessies en roundtables voor de leden, maar ook events van derden waar leden van het VCMB spreken. Ook ben ik betrokken bij de Bora Case (digitale creditmanagementcase over schoenenfabrikant Bora BV) en The Chocolate Film (managementgame voor studenten economie en marketing) die op Hogescholen worden behandeld.

De laatste jaren is de samenwerking met het VVCM-secretariaat veel hechter geworden. Aangezien ik verder geen directe collega’s heb, ervaar ik het samen sparren als zeer zinvol. Ondanks dat er jaarlijks terugkerende events zijn, is de focus wel altijd anders. Je wordt ook scherp gehouden door ontwikkelingen in de markt en nieuwe wetgeving. Ik vind het ook fijn dat ik mijn eigen tijd kan indelen en dat er ruimte is voor eigen inbreng. Geen dag is hetzelfde.

Credit management kom je in de hele organisatie tegen. Het gaat om het samenspel tussen sales, marketing en finance. Ga je voor kwantiteit of voor kwaliteit? Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om verkoop aan de voorkant zorgvuldig in te regelen. Binnen het VCMB heb ik te maken met de verschillende toeleveranciers en alle aspecten waar een credit manager mee te maken heeft en gebruik van kan maken. Dat pallet is best groot! Door de snelle ontwikkelingen en innovatie vind ik credit management een boeiend vak.

Ik houd van organiseren en vind het leuk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Op alle fronten heb ik te maken met vrijwilligers. Hierdoor moet je geen 9 tot 5 mentaliteit hebben en vaak tussen de regels door horen wat de bedoeling is. Het bestuur komt met een onderwerp en wil daar ‘iets’ mee, zonder dat er een blauwdruk voor is. Van niets iets maken, dat doe ik thuis ook graag. Ik werk tegenwoordig graag met speksteen. Dat kan iets herkenbaars zijn, of iets abstracts wat ik uit de vorm van de steen haal. Van afvalspullen kan ik in de meeste gevallen ook wel iets maken. Houtbewerking is mijn favoriet. Ik heb jaren houten kinderspeelgoed gemaakt, maar tegenwoordig meer tafels, banken en bloembakken. Sinds vorig jaar ben ik ook bezig met een uitgebreide kerstproductie. Ik zou graag nog willen leren met brons te werken.

Binnen het VCMB ben ik druk bezig met nieuwe initiatieven. Ook werk ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling door middel van cursussen. Een grote verandering is dat ik nog steeds klaarsta voor anderen, maar daarbij niet meer mezelf uit het oog verlies. Doordat ik dingen doe waar ik plezier in heb, kan ik hopelijk dat enthousiasme overbrengen en andere mensen daarmee helpen.’

Lydia de Wit

Auteur: Lydia de Wit, Verenigingsmanager VVCM