Een aantal jaren geleden schreven twee van mijn kantoorgenoten bij Bierens Incasso Advocaten vanuit hun rol als curator al eens in De Credit Manager over alternatieve wijzen van betaling. Zij merkten toen op, dat het accepteren van betaling in natura in het zakelijke handelsverkeer niet altijd vrij is van risico’s. Is er inmiddels wat veranderd?

‘Sharing Economy’
Een van mijn klanten ondervond het risico recentelijk nog, nadat hij door een curator werd gedagvaard omdat hij vóór het faillissement van zijn debiteur een vrachtwagen en een vorkheftruck als betaalmiddel had geaccepteerd en doorverkocht. Voor mijn klant liep het uiteindelijk goed af. Maar wat is nu het gevaar van betaling in natura?

Die vraag is actueler dan ooit nu de wereld steeds meer alternatieve betalingsmethoden kent. Denk aan Bitcoins, Bartering en allerlei initiatieven die voortvloeien uit de ‘Sharing Economy’ zoals UBER en AirBnB. Bedrijven ondernemen op een steeds meer maatschappelijk verantwoorde wijze (MVO), bijvoorbeeld door hergebruik van goederen. Onze wet kan deze ontwikkelingen niet bijhouden. Betaling in natura komt vaker voor dan je denkt en daarom sta ik stil bij de (juridische) valkuilen.

Wat is betaling in natura?
Deze wijze van betaling is een van de oudste methoden en nog steeds terug te vinden in de Nederlandse wet (bijvoorbeeld lunch, privégebruik auto, tablet en mobiele telefoon in het arbeidsrecht). In het zakelijke handelsverkeer wordt er ook betaald in natura. Laat ik mijn eigen case als voorbeeld gebruiken van een ouderwetse betaling in natura.

Bittere noodzaak
Het water stond de debiteur aan de lippen. Financiële middelen waren er niet. Mijn klant en de debiteur meenden er goed aan te doen een vrachtwagen en vorkheftruck van eigenaar te wisselen. Een deel van rekening van mijn klant werd zo betaald. Betaling in natura dus. Ook goed voor de continuïteit van de debiteur. Minder vaste lasten en hij werd voortaan door mijn klant ingeschakeld om – in dezelfde vrachtwagen – transporten uit te voeren. Dit alles keurig neergelegd in een tussen partijen opgemaakt schriftelijk document om misverstanden achteraf te voorkomen. Creativiteit uit bittere noodzaak, maar met een maatschappelijk bijeffect.

Verder lezen? Log in of registreer u als VVCM lid.

Shares